Herault
De geschiedenis van Mujolan begint in de Romeinse tijd , aangezien het gebied dicht bij de Domitian way ligt , de belangrijkste communicatieslagader van deze tijd, verkeersgebied en belangrijke handel. Een legende zou zelfs zeggen dat Mujolan zijn naam ontleent aan een zekere Mujolanus , Romein die een naam zou hebben gemaakt in de regio. Eén ding is zeker: de landen van Mujolan hadden op dat moment al wijnstokken .
Dan vinden we Mujolan in de 12e eeuw gebouwen zullen de naam dragen van Mas de Mante , beter bekend als Domaine de Mujolan (in tegenstelling tot het Château de Mujolan).
Het bestaat uit een herenhuis (23 kamers op 3 verdiepingen) met aan de ene kant de kelder aan de ene kant (85 m) en aan de andere kant de stallen . Deze gebouwen zijn sindsdien identiek bewaard gebleven.
In 1900 is de tuin, van romantische inspiratie , gemaakt door een Engelse tuinarchitect.
Het Domaine onderscheidt zich in de tweede helft van de twintigste eeuw door veel innovaties, zowel in de wijngaard als in de kelder. Het is inderdaad in Mujolan dat voor het eerst in de Languedoc de druiven Merlot en Cabernet Sauvignon , afkomstig uit Bordeaux , en Syrah , uit de Côtes de Rhône , in de vroege jaren zestig werden geïmplanteerd .
Deze aanpak, die de kwaliteit bevorderde ten voordele van de kwantiteit , toen verrassend, werd gevolgd door het hele beroep, maar met 20 jaar uitstel.
Mujolan liet zijn wijn ook spreken in de jaren 1970, en bottelde het op het Domaine , een zeldzaamheid in de regio, die tegenwoordig gewoon is geworden.
Onderscheiden door talrijke onderscheidingen in de jaren 1970 , droeg de Mujolaanse wijn al heel vroeg bij aan de reputatie van de Languedoc in Frankrijk.
In 2001 werd het Domaine de Mujolan gekocht door de familie Boutonnet . Een ervaren wijnboer , een agronoom-oenoloog en een dynamische verkoper die wist hoe ze hun vaardigheden moesten bundelen om een nieuwe impuls te geven aan het landgoed.
Al deze cuvées zijn erkend en beloond in verschillende competities (Independent Winegrowers, Vinalies, Silenes …) en gidsen (Hachette, Petit Futé) .